Revolucija digitalne pismenosti

”Revolucija digitalne pismenosti” je projekt Rotary kluba Zagreb Centar u partnerstvu s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz podršku The Rotary Foundation, Rotary Distrikta 1913 i 35 Rotary klubova i distrikata iz zemlje i inozemstva (SAD, Japan, Tajvan, Brazil i Nizozemska).

Cilj projekta je uvesti micro:bit tehnologiju u osnovne škole. U prvoj fazi projekta plan je uključiti 300 osnovnih škola iz cijele Hrvatske te isporučiti 15.000 micro:bit uređaja đacima od 1. – 4. razreda i školskim knjižnicama. Osim toga, plan je i educirati ambasadore, ukupno 1.200 učitelja, kako bi oni svoje znanje primjenjivali u svojoj nastavi.

Edukacija Masterclass Croatian Makers ambasadora održana je od 20. do 22. siječnja 2023. godine u Zagrebu. U sklopu edukacije su Danijel Jozić, kao voditelj projekta i Nenad Bakić, osnivač IRIM-a, predstavili projekt „Revolucija digitalne pismenosti" nakon čega je održan prvi dio radionice „Micro:bit u razrednoj nastavi“. Radionica je namijenjena ambasadorima projekta koji će nakon radionice prenositi znanje i iskustvo rada s micro:bit uređajima u nastavi na nastavnike i knjižničare u školama koje će biti uključene u projekt.

Vrijednost projekta je skoro 390.000 USD, a podržan je i sponzoriran od vodećih hrvatskih ICT tvrtki.