Objavljeno: 15.11.2023

BOŽIĆNI KONCERT ROTARY KLUBA ZAGREB CENTAR - JOMA 2023./2024.

 

I ove će godine, u petak, 8. prosinca, Rotary klub Zagreb Centar organizirati božićni Jazz koncert u dvorani Blagoja Berse.

Jazz orkestar Muzičke akademije (JOMA!) u kojem sviraju studenti Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom eminentnog saksofoniste Saše Nestorovića priprema nove skladbe za Jazz sladokusce, a pridružit će im se i gosti, zvijezde glazbene scene.

Prošle godine nas je oduševio gost Simon Marlow, a kao ovogodišnje iznenađenje u goste nam dolazi Nina Badrić!

Nina će s orkestrom malo zaswingati, a zapjevat će i svoje hitove.

 

Jazz orkestar Muzičke Akademije,

Dvorana Blagoja Berse (Muzička akademija),
Petak, 8. prosinca 2023. godine u 19 sati
Trg Republike Hrvatske 12

Donacije u iznosu od 20 € po pozivnici idu najboljim studentima Muzičke akademije i u Fond Gordan Čačić, za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata.


Objavljeno: 06.02.2023

Revolucija digitalne pismenosti

”Revolucija digitalne pismenosti” je projekt Rotary kluba Zagreb Centar u partnerstvu s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz podršku The Rotary Foundation, Rotary Distrikta 1913 i 35 Rotary klubova i distrikata iz zemlje i inozemstva (SAD, Japan, Tajvan, Brazil i Nizozemska).

Cilj projekta je uvesti micro:bit tehnologiju u osnovne škole. U prvoj fazi projekta plan je uključiti 300 osnovnih škola iz cijele Hrvatske te isporučiti 15.000 micro:bit uređaja đacima od 1. – 4. razreda i školskim knjižnicama. Osim toga, plan je i educirati ambasadore, ukupno 1.200 učitelja, kako bi oni svoje znanje primjenjivali u svojoj nastavi.

Edukacija Masterclass Croatian Makers ambasadora održana je od 20. do 22. siječnja 2023. godine u Zagrebu. U sklopu edukacije su Danijel Jozić, kao voditelj projekta i Nenad Bakić, osnivač IRIM-a, predstavili projekt „Revolucija digitalne pismenosti" nakon čega je održan prvi dio radionice „Micro:bit u razrednoj nastavi“. Radionica je namijenjena ambasadorima projekta koji će nakon radionice prenositi znanje i iskustvo rada s micro:bit uređajima u nastavi na nastavnike i knjižničare u školama koje će biti uključene u projekt.

Vrijednost projekta je skoro 390.000 USD, a podržan je i sponzoriran od vodećih hrvatskih ICT tvrtki.

 


Objavljeno: 09.12.2022

JOMA 16.12.2022.

Drage prijateljice i prijatelji,

Kao i svake godine, Jazz orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu (JOMA), opet svira za Rotary!!

Pozitivna energija studenata Muzičke akademije te strast i inspiracija koju iskazuju svirajući i improvizirajući ponovno će nas razgaliti na koncertu koji ćemo slušati i gledati 16. prosinca u 19 sati u dvorani „Blagoje Bersa“ Muzičke akademije.

Na koncertu JOMA-e uživat ćemo i pjevušiti uz vječne božićne pjesme i poznate jazz standarde, a slušat ćemo raznoliki program sastavljen od skladbi Jazz velikana u nadahnutim izvedbama mladih nada jazz glazbe i posebno dragog gosta iz Engleske, Simona Marlowa, pjevača specijaliziranog za izvođenje pjesama Franka Sinatre. 

Dobro nam došli!


Objavljeno: 09.12.2022

Jednake mogućnosti- stipendiranje i mentoriranje izvrsne učenice slabog imovinskog stanja

Ove smo se godine pod programom „Jednake mogućnosti- stipendiranje i mentoriranje izvrsne učenice slabog imovinskog stanja“ odlučili fokusirati na mladu, talentiranu umjetnicu Tao-Yuan Hsiao (Eliza) rođenu 2007. u Thaichungu (Tajvan) koja se, u potrazi za izvrsnom edukacijom europskog tipa, preselila s cijelom obitelji u Hrvatsku gdje je nastavila učenje violine.

Violinu je počela učiti sa šest godina. S osam godina je osvojila posebnu nagradu na Tajvanskom državnom natjecanju. Godine 2017. s obitelji seli u Beč i nastavlja učiti violinu u razredu prof. Dore Schwarzberg. Godine 2018. osvaja drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju za mlade violiniste Arthur Grumiaux u Bruxellesu, a 2019. osvaja prvu nagradu i titulu apsolutne pobjednice na Međunarodnom gudačkom natjecanju Rudolf Matz u Čakovcu. Od 2020. živi u Zagrebu i uči violinu kod prof. Anđelka Krpana. Učenica je osmog razreda OŠ Ivan Gundulić u Zagrebu.

U svibnju 2021. osvojila je prvu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, u srpnju 2021. je osvojila posebnu nagradu na natjecanju Il Piccolo Violino Magico u Italiji, a u listopadu 2021. na natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu je osvojila nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, te je bila najmlađa natjecateljica u 44 godine postojanja Natjecanja.

U 2022. godini je osvojila prvu nagradu (prvoplasirana) na regionalnom i državnom HDGPP natjecanju te je u travnju izabrana kao predstavnica Hrvatske među četiri finalista Worldvision – Vienna – Nova Festival Music natjecanja. To joj je donijelo nastup s orkestrom u dvorani Bečkog Konzerthausa (https://www.facebook.com/watch/?v=3939081812983507).

Trenutno je studentica violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. art. Anđelka Krpana.

 

 


Objavljeno: 09.12.2022

DODJELA STIPENDIJA 2022./2023.

Rotary klub Zagreb Centar je i 2022. godine dodijelio stipendije izvrsnim srednjoškolcima i studentima slabijeg imovinskog stanja, iz klupskog Fonda za stipendiranje "Gordan Čačić".

Stipendiju je dobilo 19 izvrsnih zagrebačkih srednjoškolaca i studenata, a dodijeljena je i nagrada „Mitko Naumovski“ našoj dugogodišnjoj stipendistici koja ju je zaslužila svojom izvrsnošću i konstantnim napredovanjem u obrazovanju. 

Zahvaljujemo svim donatorima i članovima kluba koji svojim doprinosom osiguravaju nastavak ovog vrijednog projekta!


Objavljeno: 02.03.2022

JOMA 3.04.2022. - KD ”V. LISINSKI”

JOMA 3.04.2022.

Strast talijanske kancone, čarobni sjaj mjuzikla i uzbudljivi ritmovi jazza… sve to i još puno više čeka vas u jedinstvenoj glazbenoj gozbi s najljepšim stranicama popularne glazbe.

Večer za pamćenje i veličanstveni koncert u kojemu ćete zajedno s istaknutim umjetnicima na pozornici svjedočiti nadi u riječima pjesnika: „Neka cijeli ovaj svijet još sja u suncu, neka naša Zemlja sva postane sretna!“

KVARTET KOMEDIJA
Sandra Bagarić, Renata Sabljak
Ervin Baučić, Đani Stipaničev
ČETIRI TENORA
Vladimir Garić, Filip Hozjak
Marko Pecotić, Đani Stipaničev
Lana Janjanin, glasovir
JAZZ ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE
Saša Nestorović, dirigent 
Svečani koncert u povodu 20. obljetnice osnutka Rotary kluba Zagreb Centar, 10. obljetnice osnutka hrvatskoga Rotary Distrikta 1913 i 10. obljetnice osnutka Rotaract kluba Zagreb Centar.
 


Objavljeno: 22.11.2021

DODJELA STIPENDIJA 2021/2022

I ove godine smo donacijama većine članova kluba uspjeli dodijeliti 20 stipendija izvrsnim učenicima i studentima slabijeg materijalnog stanja iz fonda ”Gordan Čačić”. Broj stipendija bi bio znatno veći da nismo bili primorani odgoditi naš tradicionalni koncert s Jazz Orkestrom Muzičke Akademije i renomiranim solistima u Koncertnoj dvorani ”Vatroslav Lisinski” planiran za 29. studenog 2021. uz svečanu proslavu naše 20.-te obljetnice osnutka, 10.-te obljetnice osnutka našeg Rotaracta i 10.-te obljetnice osnutka našeg hrvatskog Distrikta 1913.


Objavljeno: 22.11.2021

JOMA 29.11.2021.

Odgođeno za ožujak/travanj 2022. 

 

 

 


Objavljeno: 26.06.2021

DODJELA STIPENDIJA - ZAGREB

Rotary klub Zagreb Centar je i 2021. godine dodijelio stipendije izvrsnim srednjoškolcima i studentima slabijeg imovinskog stanja, iz klupskog Fonda za stipendiranje "Gordan Čačić".

Stipendiju je dobilo 18 izvrsnih zagrebačkih srednjoškolaca i studenata. Dodijeljena je i nagrada „Mitko Naumovski“ našoj dugogodišnjoj stipendistici koja ju je zaslužila svojom izvrsnošću i konstantnim napredovanjem u obrazovanju. Klub je svojim stipendistima zbog izvanrednih pandemijskih okolnosti osigurao i opremu za učenje na daljinu.

Zahvaljujemo svim donatorima i članovima kluba koji svojim doprinosom osiguravaju nastavak ovog vrijednog projekta!

 


Objavljeno: 26.06.2021

ROTARIJANCI ZA DJELATNIKE PRIC KB DUBRAVA

Na Međunarodni dan sestrinstva, 12. Svibnja 2021., RC Zagreb Centar i RC Zagreb Metropolitan uručili su donaciju od tisuću visokokvalitetnih pamučnih majica za osoblje Primarnog respiracijsko - Intenzivističkog centra (PRIC) KB Dubrava. Donacijama Rotarijanaca željeli smo se zahvaliti upravo osoblju na prvoj crti brige o COVID pacijentima. HVALA VAM!

 


Objavljeno: 26.06.2021

DODJELA STIPENDIJA - GLINA

Nekoliko godina nakon velike akcije “Most u bolju budućnost”, RC Zagreb Centar ponovo je u Glini.

2021. godine Klub je dodijelio šest stipendija za izvrsne učenike Srednje škole Glina iz obitelji s više djece, teško pogođenih potresom.

“Znanje vam ni potres ne može uzeti, učite i razvijajte sebe i svoje zajednice, a mi ćemo vas pratiti i pomagati vam na tom putu…”


Objavljeno: 26.06.2021

20 GODINA ROTARY KLUBA ZAGREB CENTAR

U društvu brojnih Rotarijanaca, naših stipendista i uzvanika, u prekrasnom ambijentu atrija Klovićevih dvora proslavili smo, 18. lipnja 2021. godine, prvih dvadeset godina Rotary Kluba Zagreb Centar.

Naši brojni projekti kao i činjenica da smo prvi mješoviti klub u Distriktu, ispunjavaju nas ponosom. Također, ponosni smo što su četiri guvernera Distrikta 1913 djelovala kroz naš klub, a od devet Major donora Distrikta, iz našeg kluba ih je pet.

Stipendirali smo preko 150 izvrsnih srednjoškolaca i studenata slabijeg imovinskog stanja te ih je bilo zadovoljstvo sresti danas kao ostvarene ljude, liječnike, docente, inženjere…


Objavljeno: 13.11.2019

DODJELA STIPENDIJA

Rotary klub Zagreb Centar je 11. studenog 2019. svečano dodijelio ugovore o stipendiranju trinaeste generacije stipendista iz klupskog Fonda „Gordan Čačić“.
Ove školske godine Rotary klub Zagreb Centar će stipendijama pomoći devetnaest uspješnih učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja. Također, sedmi puta dodijeljena je nagrada „Mitko Naumovski“ najboljem prošlogodišnjem stipendistu. Tijekom ovih 13 godina Rotary klub Zagreb Centar imao je priliku upoznati i poduprijeti ukupno 245 izvrsnih mladih ljudi. Sredstva za Fond klub prikuplja doprinosima članova, donacijama, te organizacijom različitih događaja čime nastoji napraviti iskorak i ponekad odlučujuću razliku u životima mladih.


Objavljeno: 04.07.2019

DIGITAL LITERACY REVOLUTION

Znate li da svake godine u Hrvatskoj oko 40.000 djece kreće u prvi razred osnovne škole? Znate li da Rotary klub Zagreb Centar kreće u veliki Global Grant kojem je cilj osigurati digitalnu pismenost osnovnoškolaca? Cilj je školske knjižnice pretvoriti u digitalne centre kroz edukaciju nastavnika i knjižničara, te krozi donaciju micro:bitova. Naš partner IRIM već je proveo brojne pilot projekte i čini veliku razliku u životima školaraca u Hrvatskoj, ali i njihovih nastavnika, profesora, roditelja... Pridružite se i doprinesite ovoj globalnoj inicijativi koja donosi jednakost u male i velike sredine i škole, te osnažuje djecu bez obzira na njihv spol ili obiteljsku, ekonomsku ili geografsku situaciju učeći ih vještinama za budućnost! Detalji i kontakt na: https://web.facebook.com/digitalliteracyrevolution/


Objavljeno: 17.10.2018

Predavanje učenica na razmjeni

Na nedavnom klupskom druženju imali smo prilike bolje upoznati tri učenice na jednogodišnjoj razmjeni kojima je RC Zagreb Centar domaćin. Caitlyn, Pola i Alisson predstavile su svoje zemlje (Kanadu i Tajvan), te ispričale kako su se do sada snašle u Hrvatskoj. Youth Exchange je jedan od najvrjednijih programa Rotary Internationala koji kroz razmjenu promiče razumijevanje među ljudima i oblikuje mlade ljude.


Objavljeno: 21.02.2018

Rotary klub Zagreb Centar donirao micro:bitove Gradskoj knjižnici Zagreb

Danas je usvajanje digitalnih vještina presudno za sve koji žele biti ravnopravni građani 21. stoljeća. U okviru projekta opremanja knjižnica micro:bitovima za radionice i posudbu koji provodi IRIM, Rotary klub Zagreb Centar je samostalno donirao micro:bitove knjižnicama u Hrvatskoj, te nakon donacije knjižnici u Glini, donirao 30 micro:bitova i Knjižnicama grada Zagreba – Gradskoj knjižnici, 10 za održavanje besplatih radionica programiranja u knjižnici i 20 namijenjenih za posudbu djeci i odraslima. Na Odjelu za djecu i mladež s mediotekom Gradske knjižnice u Zagrebu predstavljen je projekt posudbe micro:bit računala kao knjiga te održavanja besplatnih radionica.
Predstavljanju su nazočili Vlatka Boričević i Hrvoje Kenfelj iz Rotary kluba Zagreb Centar te voditeljica Gradske knjižnice Zagreb, Ismena Meić. Ovaj projekt se provodi zbog toga što su knjižnice mjesta znanja i jedan od najboljih dijelova društvene infrastrukture, te sjajna prilika da se dopre do one djece koje nemaju pristup novim tehnologijama u školama, ali i do odraslih koji mogu shvatiti kako je lako steći nove vještine.

Objavljeno: 21.02.2018

Rotary klub Zagreb Centar donirao micro:bitove Gradskoj knjižnici Zagreb

Danas je usvajanje digitalnih vještina presudno za sve koji žele biti ravnopravni građani 21. stoljeća. U okviru projekta opremanja knjižnica micro:bitovima za radionice i posudbu koji provodi IRIM, Rotary klub Zagreb Centar je samostalno donirao micro:bitove knjižnicama u Hrvatskoj, te nakon donacije knjižnici u Glini, donirao 30 micro:bitova i Knjižnicama grada Zagreba – Gradskoj knjižnici, 10 za održavanje besplatih radionica programiranja u knjižnici i 20 namijenjenih za posudbu djeci i odraslima. Na Odjelu za djecu i mladež s mediotekom Gradske knjižnice u Zagrebu predstavljen je projekt posudbe micro:bit računala kao knjiga te održavanja besplatnih radionica.
Predstavljanju su nazočili Vlatka Boričević i Hrvoje Kenfelj iz Rotary kluba Zagreb Centar te voditeljica Gradske knjižnice Zagreb, Ismena Meić. Ovaj projekt se provodi zbog toga što su knjižnice mjesta znanja i jedan od najboljih dijelova društvene infrastrukture, te sjajna prilika da se dopre do one djece koje nemaju pristup novim tehnologijama u školama, ali i do odraslih koji mogu shvatiti kako je lako steći nove vještine.

Objavljeno: 27.02.2017

100 obljetnica osnutka ROTARY FONDACIJE i 112 rođendan ROTARY INTERNATIONALA

23. veljače 2017. Distrikt 1913 proslavio je 112. rođendan Rotary Internationala, te 100. obljetnicu osnutka Rotary Fondacije. Tom prigodom su članovima Paul Harris Society uručena posebna priznanja. RC Zagreb Centar ima 8 Paul Harris Society člana, a jedini major donor u našem distriktu je također član našeg kluba, PDG Tomislav Maravić.

 

 


Objavljeno: 24.12.2016

DONACIJA RC ZAGREB CENTAR ZA SŠ GLINA


Objavljeno: 13.12.2016

GLOBAL GRANT ZA OBNOVU OPREME I UČILA U SREDNJOJ ŠKOLI GLINA

ROTARY KLUB ZAGREB CENTAR SVEČANO PREDAO DONACIJU OPREME ZA SRENJU ŠKOLU GLINA

Uz suradnju Rotary klubova Zagreb Centar i Rotary kluba Gleisdorf iz Austrije, te brojnih rotary klubova i distrikata iz Hrvatske, Austrije, USA i Brazila, te potporu The Rotary Foundation koja ove godine slavi 100.obljetnicu osnutka, prikupljeno je 745.245 kuna za kupnju nove opreme za Srednju školu u Glini.
Tako je u Glini 21. prosinca 2016., povodom dana škole, svečano predan najveći dio opreme koja uključuje foto-opremu kao i onu za informatiku i robotiku koje su odmah uključene u nastavu.

Dobrodošlicu uzvanicima poželjela je ravnateljica škole Marija Margušić-Novosel, a posjet predsjednice Rotary kluba Zagreb Centar Marine Ajduković, župana Ive Žinića, zamjenice gradonačelnika Gline Sanje Štingl-Vlašić, voditelja odbora za Rotary fondaciju Distrikta 1913 Danijela Jozića, , te desetak rotarijanaca iz kluba Zagreb Centar pratili su članovi foto-sekcije škole s novom opremom. Odabrana je i već naručena oprema za kabinet elektrotehnike i vježbe iz elektronike, te će uskoro biti isporučena, a u u fazi odabira u suradnji s osobljem škole su  još razni alati, aparati za zavarivanje, elektromotori, oprema za knjižnicu, mjerni uređaji i ostala sitna oprema. Također, nabavljen je software za knjižnicu, tako da će nastavnici, profesori, te učenici brojnih obrazovnih programa i aktivnosti moći koristiti najsuvremenije tehnologije. Osim donacije opreme, osigurana je i edukacija nastavnika i učenika, a već su održane one iz robotike i informatike. Dodatno, Grad i Županija su obnovili učionice u vrijednosti gotovo 500.000 kuna.

Time je u predbožićno vrijeme, vrijeme darivanja i kada razmišljamo i onima kojima je potrebna pomoć, Rotary klub Zagreb Centar još jednom ispunio svoju misiju pomaganja mladima. Osim ove donacije u Glini, Rotary klub Zagreb Centar već deset godina provodi program stipendiranja nadarenih srednjoškolaca i studenata iz vlastitog Fonda „Gordan Čačić“ koji ove godine pomaže trideset izvrsnih mladih ljudi. 

 


Objavljeno: 07.11.2016

FOND ZA STIPENDIRANJE "GORDAN ČAČIĆ"

Rotary klub Zagreb Centar je 07.11. 2016. svečano potpisao ugovore o stipendiranju s 30 ovogodišnjih stipendista, nadarenih srednjoškolca i studenta slabijeg imovinskog stanja. 
„Rotary klub Zagreb Centar već deset godina provodi i proširuje vlastiti program stipendiranja iz Fonda „Gordan Čačić“ koji nosi ime po našem tragično preminulom rotarijanskom prijatelju, general bojniku Hrvatske vojske. Od jedne početne stipendije, program je svake godine rastao i s ponosom možemo reći da smo do sada imali privilegiju upoznati i poduprijeti 168 mladih, nadarenih ljudi“ rekla nam je prof. dr.sc. Marina Ajduković, ovogodišnja predsjednica kluba.
„Ponosni smo što u desetoj godini kako dodjeljujemo stipendije možemo poduprijeti 30 izvrsnih učenika i studenata, što je najveći broj do sada. Također, ove godine će po četvrti puta biti dodijeljena i posebna novčana nagrada „Mitko Naumovski“ najboljem od naših stipendista. Ova nagrada nazvana je po našem preminulom prijatelju i bivšem predsjedniku kluba, odvjetniku Mitku Naumovskom“ pojasnila je prof. dr.sc. Ajduković


Objavljeno: 20.09.2016

GLOBAL GRANT ZA RC ZAGREB CENTAR DONIRATI ĆE OPREMU VRIJEDNU VIŠE OD 110.000 $ ZA SREDNJU ŠKOLU U GLINI

Područje grada Gline izrazito je stradalo u vrijeme Domovinskog rata i ekonomski i demografski devastirano u razdoblju nakon rata. Uslijed toga, Rotary club Zagreb Centar pokrenuo je, tijekom 2015. godine, projekt pod nazivom „Srednja škola Glina – gradimo most prema boljoj budućnosti“, s ciljem da se pomogne lokalnoj zajednici u Glini stvoriti pretpostavke za kvalitetniji život na tom području kroz kvalitetnije obrazovanje djece i mladih.

Zajedno s međunarodnim Rotary partnerima naš klub je s partnerima pripremio projekt kroz koji će srednjoj školi u Glini kupiti opremu za unapređenje tehničke nastave vrijednu više od 110.000 dolara. Osim što se projektom izravno doprinosi obnovi života na glinskom području pokrenuta je i lokalna uprava da sudjeluje u projektu obnovom svih učionica u koje će nova oprema biti instalirana. Cilj kluba nije samo prikupiti sredstva i donirati opremu, već i uspostaviti dugoročnu održivost projekta kroz obuku nastavnika, povezivanje obrazovnog sustava s gospodarstvom te povezivanje djece i mladih s vršnjacima iz cijelog svijeta i tako osigurati trajnu vrijednost i napredak lokalne zajednice. Zahvaljujući Rotary clubu Zagreb Centar učenici srednje škole Glina od sljedeće školske godine nastavu će održavati u novim učionicama, s novom informatičkom, elektrotehničkom i foto opremom, imaju će sekciju robotike te biti konkurentni svojim vršnjacima iz svijeta i izazovima budućnosti.

Ovo je, također, i najbolji mogući način da se obilježi velikih 100 godina postojanja naše Rotary Fondacije koje obilježavamo u rotarijanskoj godini 2016|17.


Objavljeno: 03.02.2016

15 godina Rotary kluba Zagreb Centar